Vai labāk gatavot mājās vai ēst ārpus mājas?

Kas tad īsti ir labāk – pagatavot ēdienu mājās vai baudīt to ārpus mājas kādā kafejnīcā vai restorānā? Protams, ne visiem ir nauda, lai regulāri dotos ēst ārpus mājas smalkos restorānos, taču ir pietiekami daudz ēstuves, kurās var labi paēst par pilnīgi saprātīgām cenām. Teorētiski šāda opcija ir atvērta ikvienam. It kā sākumā liekas, ka mājās gatavots ēdiens pavisam noteikti būs labāks, taču ne vienmēr tā ir. Protams, mājās gatavojot tu zini ko tu gatavo – kādas sastāvdaļas liec klāt, cik svaigu produktus izmanto utt. Taču produktus tāpāt mēs visi iegādājamies veikalos, kur par to veselīgumu vai svaigumu ne vienmēr var būt pārliecība. Tieši tāpat kā tad, ja apmeklē kādu ēstuvi. Tāpēc šis iemesls gluži nebūs tas kāpēc labāk ēst mājās gatavotus ēdienus. Vienīgi restorānos un kafejnīcās ne vienmēr tu redzi kā ēdienu pagatavo un ko tur īsti liek klāt. Protams, vienmēr var pajautāt, lai nosauc visas sastāvdaļas (ja tas jau nav rakstīts ēdienkartē) vai arī palūgt, lai kādu sastāvdaļu vai garšvielu nepievieno ēdienam, ja tev tieši tas negaršo vai ir kāda alerģija. Taču tāpat nevar īsti būt drošs, ka nosauktās sastāvdaļas patiešām tur arī būs. It kā jau restorāni nemēdz pārāk mānīties, taču nekad nevar zināt. Šādi ir jāuzmanās vairāk alerģiskiem cilvēkiem, jo arī restorāna darbinieki ir tikai cilvēki un cilvēcīgi var aizmirst, ka nevajadzēja kaut ko pievienot kādam ēdienam. Mājās gatavot šādā ziņā tomēr ir nedaudz drošāk. Taču tas nebūt nav iemesls, lai nedotos ēst ārpus mājas. Iešana uz restorānu vai kafejnīcu ir kā piedzīvojums, to var izveidot arī kā tādu tradīciju – reizi vai divas reizes nedēļā paēst kaut kur ārpus mājas. Ja galīgi nav laika, lai kaut kur tālāk izbrauktu vai paceļotu, tad vismaz šādā veidā varēsi nedaudz izrauties no mājas. Ēšana ārpus mājas ir arī daudz vienkāršāka – atliek tikai nokļūt vēlamajā ēstuvē un izvēlēties ēdienu. Pašam nekas vairs nav jādara. Un arī netīrie trauku kalni izpaliks. Šādi paveras daudz lielākas iespējas pamēģināt ko jaunu vai eksotisku. Tādi neparasti ēdieni vai smalki deserti var būt grūti vai sarežģīti pagatavojami, it īpaši, ja ēst gatavošana nav tava stiprā puse. Taču vienmēr var aiziet uz restorānu, lai saprastu vai šis ēdiens tev vispār garšo un varbūt ir vērts iemācīties kā to gatavo. Vai varbūt tieši otrādi – tas nav to pūļu vērts. Daudzi uzskata, ka mājās gatavot sanāk izdevīgāk, nekā ēšana ārpus mājas. Ne vienmēr tā tas ir. Protams, ja katru dienu plāno apmeklēt smalkākos Rīgas restorānus, tad tas izmaksās diezgan daudz, taču var paēst arī ne tik smalkās vietās. Turklāt, ja dzīvo viens pats vai divatā ar kādu, tad ne vienmēr mājās gatavot ir tik izdevīgi. Dažreiz ir grūti nopirkt mazu produktu iepakojumu, lai pagatavotu kaut ko 1 cilvēkam, tāpēc rezultātā daudz produktu sanāk izmest, jo tie vienkārši sabojājušies. Taču aizejot uz restorānu vari mierīgi paēst viens pats bez nekādām problēmām. Turklāt, arī mājās gatavojot produkti ir jānopērk. Ja vēl pierēķina klāt izmantoto elektrību, gāzi, ūdeni un savu darbu, tad beigās tā cenu atšķirība nemaz nebūs tik liela. Ja ir noskaņojums paēst ārpus mājas, tad to vajag darīt.