Kā iemācīties gatavot ēst

Ēst gatavošana, tāpat kā daudzas citas prasmes ir vienā brīdī jāapgūst ikvienam. Protams, nav nepieciešams to apgūt šefpavāru līmenī un iemācīties gatavot pašus sarežģītākos ēdienus, taču kaut kādi pamati tomēr ir jāzina, jo ēdam mēs visi. Tā ir nepieciešamība, bez kuras iztikt nevarēs, tāpēc arī ar virtuves ierīcēm ir daudz maz jāsadraudzējas. Daudziem jau bērnībā mammas vai vecmāmiņas jau pamācīja pāris ēst gatavošanas trikus vai prasīja palīdēt virtuvē, kamēr pašas gatavoja ēst. Taču ne vienmēr tādā veidā bērni iemācās gatavot vai iegūst par šo procesu interesi. Viss, protams, atkarīgs arī no vecākiem un tā, kādi ēst gatavošanas paradumi ir ģimenē. Ja paši vecāki pārāk nemīl gatavot, bet pasūta ēdienu vai bieži ēd ārpus mājas, tad nekādas ēst gatavošanas prasmes īsti nevar iemācīties. Kaut ko uzsildīt mikroviļņu krāsnī gluži nav nekāda pavārmāksla. No vienas puses, ēst gatavošana nav nekas grūts – it īpaši tad, ja gatavo sev vai savai ģimenei. Tad vari gatavot tā, kā pats vēlies un pievienot tādas sastāvdaļas kādas patīk tieši tev. Ja vēlies kļūt par pavāru, tad tomēr būs jāgatavo nedaudz savādāk, kas arī ir daudz sarežģītāk par vienkāršu mājās gatavotu maltīti. Ēst garavošana ir atkarīga arī no tā, kādus ēdienus vēlies pagatavot. Deserti parasti ir paši sarežģītākie, taču, piemēram, salātus pagatavot ir ļoti vienkārši. Salāti var būt pirmais ēdiens, ko vari iemācīties gatavot, jo tur nepieciešams tikai sagriezt attiecīgos produktus, kā arī pievienot tiem kādu mērci un garšvielas. Ja ēdiens ir jāvāra vai jācep, tad tas jau kļūst sarežģītāk Somijā (pikalaina). Kaut gan no tā nevajag baidīties, jo ne visi ēdieni ir nenormāli sarežģīti. Tā kā mūsdienās cilvēkiem ir ļoti maz laika, ikdiena ir stresa un pienākumu pilna, tad bieži vien ēst gatavošanai paliek pavisam maz laika. Tāpēc arī daudzas receptes ir pielāgotas mūsdienu steidzīgajai ikdienai – ļoti daudz garšīgu ēdienu var pagatavot ar pietiekoši vieglām metodēm, turklāt, tas arī neaizņems pārāk daudz tava dārgā laika. Bieži vien receptē tiek atzīmēta ēdiena pagatavošanas grūtības pakāpe, kā arī ilgums. Ja esi iesācējs, tad labāk izvēlēties pašas vieglākās receptes. Pēc tam, kad tās veiksmīgi sanāks, var izmēģināt jau ko nedaudz grūtāku. Arī tad, ja kaut kas īsti nesanāca – nevajag uzreiz padoties un atmest gatavošanai ar roku – visiem ir bijusi reize, kad ēdiens nesanāk, arī profesionāliem un pieredzes bagātiem šefpavāriem. Ja kāds draugs vai rads labi gatavo, tad vari palūgt, lai pamāca kaut ko pagatavot, vai arī varat kopīgi pagatavot vakariņas. Ēdienu veidi ir ļoti daudz un dažādi, tāpēc ir diezgan viegli izvēlēties un atrast tādu ēdienu, kuru ne tikai ir viegli pagatavot, bet arī tādu, kurš pašam garšos. Ne vienmēr nepieciešams strikti sekot receptei – var pamainīt kādu sastāvdaļu vai kaut ko pacept ilgāk vai tieši pretēji, taču šādas izmaiņas var mēģināt, kad jau jūties pietiekami drošs, lai to darītu. Ja nekad neesi gatavojis ēst, tad labāk sākumā precīzi turēties pie tā, kas receptē rakstīts – tad ir ļoti grūti kaut ko izdarīt nepareizi, jo labās receptēs viss ir uzrakstīts ļoti precīzi pa soļiem. Atliek tikai tam visam rūpīgi sekot līdzi un vēlamais rezultāts tiks sasniegts.